Борба срещу хлебарки. Особености на хлебарките, влияещи на борбата с тях

Всяка успешна борба с хлебарки включва комплекс от методи и средства за предварително предпазване (превенция), съчетани с активно наблюдение за наличие и активност.

Хлебарките са неголеми жилищни насекоми, които се изхранват основно с човешки отпадни продукти. Те съпътстват човека и удобните условия за живот, които той подсигурява както за себе си, така и на тяхната популация, с топлина, влага и произведен органичен боклук.

Хлебарките са от най-устойчивите и приспособими насекоми на планетата. Най-големите проблеми, свързани в борбата с тях, са най-вече тяхната бърза адаптивност към мерки за отстраняване, под форма на химични вещества и разнородни препарати.

Други фактори, затрудняващи резултатната борба с хлебарки са бързото възпроизвеждане и скрития начин на живот. Те живеят на трудно достъпни места и излизат навън само нощем, докато популацията не нарастне дотам, че контролът е безуспешен.

Макар да цари мнение, че хлебарките се развъждат основно в жилища с липса на хигиена, това не е съвсем вярно. Дори най-чистата къща може да стане дом на хлебарки, с внесени чрез обувки, кашони или стоки техни яйца. Навлязла ли е веднъж зараза в помещенията, борбата с хлебарки трябва да започна веднага, защото видите ли дори една от тях, на другия ден ще установите че са плъзнали стотици.

Каква е превантивната борба с хлебарки у дома?

Основните средства за домашна борба с хлебарки се състоят в запушване на отвори, поддържане на хигиена за отрязване достъп до храна и вода, както ползване на капани, биологични и химични средства за директно отстраняване на популацията хлебарки.

 • За начало, действайте веднага. Не отлагайте. Възрастните насекоми са започнали снасяне на яйцата и скоро ще бъдат извън контрол, а ситуацията ще е все по-трудна.
 • Ако вашата популация хлебарки е малка и все още не е резистентна, може да имате шанс да се преборите с тях без специалист. Вашите търпение и труд обаче трябва да бъдат по-мощни от възможностите на насекомите за размножаване. Аптечните препарати няма да решат нещата сами, борбата може да е успешна единствено с комплексни мерки.
 • Запушете строителни отвори, дупки и пукнатини, отрязвайки достъпа на хлебарките до дома. Хлебарките могат да пропълзят през малки дупки, с широчина милиметър и половина.
 • Хлебарките са чести нашественици в сгради с лоша канализация, стари сифони, както и водопроводни тръби. По възможност стегнете мръсните канали. Поддържайте перфектна хигиена в мивката, банята и мокрите помещения. Не дръжте навън продукти, неизмити чинии и дезинфекцирайте редовно мивките с почистващи препарати и белина.
 • Изолирайте или запечатайте тръбите в мокри помещения, мивка, сифон и места с повишена влажност. Следете да няма спукани или капещи тръби, кранове, както водопроводни области с външен конденз, струпване на капки, локвички вода или влага.
 • Дезинфекцирайте кухненските помещения всеки ден. Съхранявайте хранителните продукти в непокътнати пластмасови или стъклени опаковки и не останяйте навън открити храни.
 • Дръжте отпадъците в запечатани пластмасови контейнери и ги изхвърляйте редовно.
 • Почиствайте регулярно местата около електрическите уреди, печки, микровълнови фурни, роботи, хладилници и всякаква техника, включително компютри. Хлебарките се привличат от топлината и всички работещи на ток уреди, както и контакти ги притеглят.
 • Не се изкушавайте да оставите в мивката ползвани съдове. Ако не можете да ги измиете на момента, залейте ги със разтвор на концентриран силен миещ препарат и вода. Дръжте таблата под сушилника за чинии винаги чиста, дезинфекцирана и суха.
 • Почиствайте дома редовно с прахосмукачка, за да премахнете миниатюрните частици храна, отпадъци, трупни части от хлебарките и техни яйца. Ползвайте фенолови дезинфектанти за миене на под, плочки и повърхности. Почиствайте стриктно с препарат чекмеджета за прибори и шкафове за храна. Не забравяйте долните им части и страничните релси, хлебарките вървят именно там, както и по долната част на барплота.
 • Инсектицидите няма никога да бъдат резултатни на сто процента, ако не положите много усилия за намаляване на подслон, храна и вода на хлебарките и не поддържате добра хигиена, съчетана с всички препоръчани методи за превенция.

Какви средства за борба с хлебарки да ползвам?

Често хората предпочитат да не ползват инсектициди у дома. В нашия опит не сме установили със сигурност звуковите репелентни устройства да имат резултат. Все пак, ако хлебарките в помещението ви не са станали резистентни към почти всичко, съществуват някои природни продукти, които могат да ги отблъснат.

 • Репелентно действие имат два вида коча билка, с активно вещество Nepetalactone.
 • Евкалиптолът е природно активно вещество, което се съдържа в дафиновите листа и може да има естествено репелентно действие в борбата с хлебарки. Подобно отблъскващо хлебарки действие съдържат и някои съставки на портокаловото масло.
 • Ниско токсичен продукт е борната киселина на прах. Полагайте я на трудно достъпни места, далеч от деца и домашни любимци. Най-ефективна е в пукнатини на стени, под уреди, печки, хладилници, зад техника, секции и върху шкафове (при липса на котка в дома).
 • Подобни ниско токсични препарати са инфузорната пръст, както силициев двуокис на прах. Слагайте на безопасни за хора и животни места, в пукнатини и на места без пряк достъп.
 • Не прекалявайте с химичните методи за пръскане на хлебарки, спрейове, кубчета и препарати от аптечната мрежа. Ако два различни препарата не дадат резултат, вашите хлебарки явно са резистентни, вие само ще ги храните с отровите. Познат в нашия опит гледка е как хлебарки стоят в дупката и чакат да им се пусне препарата за да хапнат. Запишете вида на ползваните без резултат средства и потърсете незабавно ДДД услуги.
 • При желание за пръскане от сертифициран специалист, с професионални пест препарати за борба с хлебарки, можете да ни потърсите на телефон или имейл. Повече за услугата ще научите в страницата ни за професионално » унищожаване на хлебарки.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *