Видове дървеници, идентификация и признаци за наличие

Дървеници, видове и разпространение. Дървениците по света са около 92 вида. По хората паразитират няколко типа дървеници. Три нападат човека случайно, ако типичният приемник липсва. У нас срещаме основно креватни дървеници (постелни дървеници), назовани така заради предпочитаното им местообитание, близо до човека.

Дървениците са малки, безкрили паразити, хранещи се нощем с кръв. Паразитните дървеници нападат предимно птици, но някои от тях, като креватната дървеница, са се адаптирали еволюционно и живеят близо до човека, консумирайки кръвта му.

В миналото, дървениците са живели в пещери и дупки около птичи гнезда. Днес те не са променили много предпочитанията си. Всички дървеници харесват да живеят в тъмни, прикрити места, близко до място, където топлокръвната жертва спи или почива.

Креватните дървеници са тясно свързани с човека. Нападнали дома, те ще се крият незабелязани в цепки, пукнатини, в матрака, подматрачната рамка, в кресло, под дамаски на мебели, в секции, електрически уреди или в гардероба, недалеч от приемника.

Макар да не пренасят опасни патогени върху приемника, както кърлежите и бълхите, дървениците хвърлят в ужас домакинства и собственици на хотели. Тези малки насекоми са незабележими и много устойчиви на противодействие. Ухапването от дървеници е опасно най-вече поради проявата на остри алергични реакции при някои хора.

Как изглеждат дървениците и какви умения имат?

 • Дървениците са дребни насекоми, с капковидна или елипсовидна форма и различен размер. В зависимост от вида, пола, количеството консумирана кръв и фазата си на развитие, дължината на дървениците варира от маково семенце до ябълкова семка (0.5 мм. до 7 мм.).
 • Всички дървеници са плашливи и потайни. Те се хранят нощем, преди зазоряване. Макар да не харесват светлината, ако са гладни, дървениците ще излязат навън и денем. Затова спане на светната лампа не може да спре или предотврати ухапване върху жертвата.
 • Възрастните дървеници могат да издържат до 18 месеца на глад, преди да умрат. Всички дървеници прекарват 90% от живота си скрити в гнездото си, на тъмно.
 • Дървениците могат да смучат кръв, нараствайки до шест пъти над теглото си и до 50% от дължината си. Хоботчето се насочва напред при хранене, а в покой се прибира под тялото.
 • Тялото на възрастните дървеници е малко, тънко, много плоско и сплеснато в коремната част. Формата подпомага ненахранения паразит в умелото провиране през ситни пролуки и цепнатини. Цветът на дървениците варира от жълтеникаво прозрачен до кафяво червен.
 • Горната част от телата на дървениците е нагъната като крепирана хартия, а долната е ясно сегментирана. Гърбовете им са покрити с къси, кафяво-златисти косъмчета, като козинка.
 • На върха на главата си, под муцунката, дървениците имат дълги мустачки, с функция на антени и малки, конусовидно разположени очи, съставени от тридесетина фасети.
 • Дървениците се забелязват отлично с просто око, но трудно ще ги видите, защото се крият, освен когато излязат да хапнат. Ухапването им е безболезнено. То причинява малки пъпчици, петна и сърбеж, сходни със симптомите при ухапване от комар или бълха.
 • Безболезненото ухапване от дървеницата се дължи на упойващо анестетично вещество, инжектирано в кожата. Местната упойка предотвратява агресивната реакция на жертвата към паразита. Заедно с анестетика, насекомото изпуска в кожата и противосъсирващ ензим.
 • Дървениците разполагат с шест добре развити крака. Те им позволяват добро придвижване, с пълзене по водоравни и вертикални набраздени повърхности: стени, дърво, тапети и др. Изкачването на дървениците по стъкло е трудно, освен когато стъклото е замърсено.
 • Дървениците нямат крила, не могат да подскачат или летят. Те се движат само с пълзене. Скоростта на пълзенето е средно бавна, както при мравките. Катерят се хоризонтално и вертикално на високо, дори по тавани, падайки оттам на иначе недостъпни за тях места.
 • До превръщането си във възрастни репродуктивни насекоми, дървениците минават през пет етапа на развитие, като във всеки пият кръв. От яйца те се излюпват в нимфи, променящи се още четири пъти. Петата трансформация ги превръща във полово зрели дървеници.
 • Всеки ден женските дървеници снасят до 5 яйца. По време на живота си, една женска ще остави над 500 яйца, закрепени с лепливо вещество върху мебелите, под легло, чекмедже, в матрака, гардероба, под тапета, килима, в цепки, контакти или тапицерии на мебели.

Как да идентифицираме, че са ни атакували дървеници?

 • Нападението от дървеници трудно се открива, поради нощният им живот, дребният размер, скритите обиталища, краткото хранене и безболезненото им ухапване. Дори да се видят, те често се бъркат с кърлежи, килимни бръмбари и други буболечки, а ухапването се асоциира с нападение от комари или бълхи.
 • Не можете да сте напълно сигурни, че в помещението има дървеници, дори да са налице всички признаци за идентификация. Ако все пак всички белези за наличие на дървеници съществуват, могат да възникнат сериозни съмнения за зараза с тях и е добре да се направи задълбочено издирване на потенциално гнездо.
 • Първият признак, че в помещението има дървеници често са ухапванията. Утрин, след сън, може да откриете сърбящо червено петно. Ако не сте видели дървеници, вероятно ще го асоциирате с атака на комар. Специфични отлики са малко и трудни за разпознаване.
 • Търсете ухапвания по ръце, шия, крака и лице. Бълхите хапят главно краката, около глезена. При дървениците често липсва характерната за бълхи червена точка в центъра на петното. В добавка, ухапаното от бълхи отшумява по-бързо, отколкото от дървеници.
 • Дървениците често хапят няколко пъти, докато намерят удобно място за смукане, без много косми и близо до кръвта. Образуваните петна често формират линия, от хода на паразита по леглото. Те са скупчени близко. Могат да образуват още неравен кръг или триъгълник.
 • По чаршафите намирате кървави точки или петна от засъхнала кръв. Тези следи се дължат на случайно смачкана при спането дървеница или целево връщане на храна от подутото насекомо. То я изпуска навън нарочно за да успее да се прибере в тясното си легловище.
 • При внимателен оглед, по чаршафите, матрака или ръба на леглото могат да се забележат малки, мръсно кафеникави петна. Това са екскремални течности, изпускани от дървениците след ядене. Петната излъчват характерна миризма, със сладникаво горчив аромат.
 • По пода, в чаршафите, около мебели или легло намирате кухи малки обвивки от насекоми. Дървениците сменят кожата си пет пъти, преди да станат възрастни насекоми. Кожите са малки, прозрачни, леки и литват при най-слабия въздушен полъх.
 • Откривате бели яйца от насекомо, прилепени по мебели, около матрака, нощни шкафчета, чекмеджета или столове. Повърхността на подматрачната рамка или дървена мебел е лепкава. Виждате по нея малки зрънца, с размер на песъчинки.
 • Виждате малко плоско насекомо нощем. Най-сигурният признак за наличие на дървеници, разбира се, е намирането на паразита. Дървениците рядко се разхождат сами и често са на групи, дори при хранене. Все пак нощем можете да попаднете и на единично насекомо.
 • Ползвайте лупа при разглеждане на паразита. Ако не сте сигурни в разпознаването му като дървеница, съхранете насекомото в затворен стъклен съд и го покажете на специалист.

Какви заболявания причиняват дървениците?

 • Дървениците не пренасят заболявания с кръвта на ухапаните жертви. В организма им са открити над 27 човешки патогена, включително хепатитни. Нито един от тях обаче не е инфектирал жертва при ухапване, което ги отличава от повечето кръвосмучещи паразити.
 • Основните заболявания, свързани с дървеници са причинени от тяхното ухапване. То понася на хората по различен начин. Често отшумява само, без наличие на реакции, освен неприятния сърбеж. При чувствителност към слюнката на дървениците, някой хора получават лезии, екземи или остра реакция, стигаща до алергичен шок с фатален изход.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *